Θερμοπυλων 4-6 | Μαρουσι 151 24 | Τηλ: 210 6143443

 md@kompotiatis.gr

Ρωτήστε τον γιατρό

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις γύρω απο προβλήματα των νεφρών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης από τον νεφρολόγο, ειδικό σε θέματα υπέρτασης, ιατρό Παναγιώτη Κομποτιάτη.

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο έλεγχος του διαβήτη είναι πολύ σημαντικός για να βοηθήσει τη λειτουργία των νεφρών και να επιβραδύνει τη νεφρική νόσο. Η φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

H απώλεια βάρους αποτελεί βασικό συστατικό για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνονται είτε μειώνοντας την ποσότητα των μερίδων είτε μειώνοντας τα σνακ μεταξύ των γευμάτων και με την άσκηση αυξάνοντας την κατανάλωση θερμίδων.

Στόχος είναι η συστολική αρτηριακή πίεση (ανώτερος αριθμός κατά τη μέτρηση της πίεσης) να είναι μικρότερος από 130 και η διαστολική αρτηριακή πίεση ( μικρότερος αριθμός κατά τη μέτρηση της πίεσης) να είναι μικρότερος από 80.  Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Υπάρχουν 2 είδη κάθαρσης του αίματος: αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση.

Η αιμοκάθαρση είναι η διαδικασία που το αίμα καθαρίζεται μέσω από ένα μηχάνημα. Ο ασθενής πηγαίνει σε μονάδα αιμοκάθαρσης 3 φορές τη βδομάδα και η διαδικασία κρατάει περίπου 3-4 ώρες. Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι η διαδικασία που το αίμα καθαρίζεται μέσω ενός υγρού που εισέρχεται στην κοιλιά. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Η θεραπεία εκλογής για κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την πρόοδο της νόσου , τα οφέλη και τους  κινδύνους της  κάθε θεραπείας. Συζητήστε την κατάλληλη θεραπεία με το γιατρό σας.

Η μεταμόσχευση νεφρού λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι δικοί σας νεφροί, με το αίμα να περνά μέσα από το μόσχευμα, να το φιλτράρει και τα ούρα να βγαίνουν έξω.

Η λήψη φαρμάκων κατά της απόρριψης είναι ένα καθημερινή και εφόρου ζωής. Αυτά τα φάρμακα  συνοδεύονται από παρενέργειες.

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

Ναι, μπορεί να είναι κληρονομική.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά τους στη διάρκεια της ζωής τους. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να εμφανιστούν και στα παιδιά αλλά δεν είναι τόσο συχνές.

Μπορεί κάποιος να έχει πέτρες στους νεφρούς για χρόνια χωρίς να έχει κάποιο σύμπτωμα. Ο  πόνος συνήθως ξεκινά όταν οι πέτρες ξεκινούν να μετακινούνται και απομακρύνονται από τους νεφρούς. Κάποιες φορές πέτρες μπορεί να σχηματιστούν πιο γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες.

Όχι. Μπορεί κάποιος να έχει πέτρες σχηματισμένες από διαφορετικές ουσίες.

Αν η πέτρα είναι μικρότερη από 4 χιλιοστά μπορεί να χρειαστεί 1-2 βδομάδες για να απομακρυνθεί. Αν η πέτρα είναι μεγαλύτερη από 4 χιλιοστά μπορεί να χρειαστει 2-3 βδομάδες για να απομακρυνθεί. Μόλις η πέτρα φτάσει στην ουροδόχο κύστη συνήθως αποβάλλεται μέσα σε λίγες μέρες. Όμως αν ο ασθενής είναι ηλικιωμένος και με μεγάλο προστάτη μπορεί να χρειαστεί περισσότερο καιρό. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν η πέτρα δεν απομακρυνθεί σε διάστημα 4-6 βδομάδων.

Όποιος έχει πέτρες στα νεφρά είναι υψηλού κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο.

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Όχι. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μην εμφανιστούν.

Όχι. Μπορεί όμως ο ασθενής να υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής ( υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, μείωση άγχους, έλεγχος αρτηριακής πίεσης) και να καθυστερήσει τη νόσο ή να προλάβει τη νεφρική ανεπάρκεια.

ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

Τα σπειράματα είναι τα μικροσκοπικά φίλτρα στους νεφρούς. Αποτελούνται από τριχοειδή αγγεία. Ρόλος τους είναι να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το αίμα με την παραγωγή των ούρων.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Αν δεν ελεγχθεί η υπέρταση αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά, καρδιακή ανακοπή, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα στην όραση, άνοια, προβλήματα στην κύηση

Η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει την κύηση. Υπάρχουν διάφορα είδη υπέρτασης κύησης:

Α) Χρόνια υπέρταση που προϋπήρχε πριν την εγκυμοσύνη

Β)Υπέρταση της κύηση που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κύησης

Γ)Προεκλαμψία που είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Προκαλεί υπέρταση, πρωτεΐνη στα ούρα, γενικευμένο οίδημα και μπορεί να επηρεάσει  άλλα όργανα και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης. Αυτό περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή με περιορισμό στη λήψη του αλατιού, συχνή σωματική άσκηση, διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, αλκοόλ με περιορισμό.

Εξαρτάται από το είδος της υπέρτασης.

Αν έχεις πρωτοπαθή υπέρταση , θα πρέπει να την ελέγχεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Αν έχεις δευτεροπαθή υπέρταση, η υπέρταση θα ελεγχθεί μόλις λάβεις θεραπεία για την ασθένεια που την προκαλεί. Αν ένα φάρμακο προκαλεί υπέρταση, αλλαγή σε άλλο θα βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης.

Έχετε άλλες ερωτήσεις ή απορίες;
Παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα και ο γιατρός θα σας απαντήσει το συντομότερο.

Ραντεβου στο ιατρειο

Παρακαλώ συμπληρώστε στη φόρμα παρακάτω την επιθυμητή ημέρα και ώρα για το ραντεβού σας στο ιατρείο.
Θα επικοινωνήσω για επιβεβαίωση.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Προτιμώμενη ημέρα και ώρα ραντεβού