Θερμοπυλων 4-6 | Μαρουσι 151 24 | Τηλ: 210 6143443

 md@kompotiatis.gr

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές αποθέσεις από μέταλλα και άλατα που σχηματίζονται μέσα στoυς νεφρούς. Συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν αυξάνεται η πυκνότητα των ούρων επιτρέποντας στα μέταλλα να κρυσταλλωθούν και να κολλήσουν μεταξύ τους. Οι περισσότερες πέτρες στους νεφρούς έχουν περίπου το μέγεθος ενός ρεβιθιού, αλλά μπορεί επίσης να είναι τόσο μικρές όσο ένας κόκκος άμμου και μεγάλες όσο μια μπάλα του γκολφ. Οι πέτρες στους νεφρούς μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος – από τους νεφρούς μέχρι την ουροδόχο κύστη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Μπορεί να έχεις πέτρα στους νεφρούς και να μην εμφανίζεις κανένα σύμπτωμα μέχρι η πέτρα να αρχίσει να μετακινείται μέσα στους νεφρούς ή περάσει στους ουρητήρες ή μέχρι να γίνει πολύ μεγάλη. Εάν το μέγεθος της πέτρας είναι τέτοιο που αποφράσσει τους ουρητήρες, εμποδίζει τη ροή των ούρων, προκαλεί πρήξιμο του νεφρού και σπασμό του ουρητήρα ο οποίος είναι πολύ επώδυνος – κολικός.

Συμπτώματα που μπορεί κάποιος να εμφανίσει είναι τα παρακάτω:

-Έντονος, οξύς πόνος στο πλάι και την πλάτη, κάτω από τα πλευρά ή που ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη βουβωνική χώρα ή πόνος που έρχεται κατά κύματα και αυξομειώνεται σε ένταση.

-Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

-Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα.

-Θολά ή δύσοσμα ούρα.

-Επίμονη ανάγκη για ούρηση, ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο ή ούρηση σε μικρές ποσότητες.

-Αδυναμία ούρησης.

-Ναυτία και έμετος.

-Πυρετός και ρίγη εάν υπάρχει λοίμωξη.

Ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αλλάξει – για παράδειγμα, να μετατοπιστεί σε διαφορετική θέση ή να αυξηθεί σε ένταση – καθώς η πέτρα μετακινείται μέσω του ουροποιητικού σας συστήματος.

ΑΙΤΙΑ:

Οι πέτρες στους νεφρούς σχηματίζονται όταν τα ούρα σας περιέχουν περισσότερες ουσίες που σχηματίζουν κρυστάλλους – όπως ασβέστιο, οξαλικό και ουρικό οξύ – από ό,τι μπορεί να αραιώσει το υγρό στα ούρα σας. Ταυτόχρονα, τα ούρα σας μπορεί να στερούνται ουσιών που εμποδίζουν τους κρυστάλλους να κολλήσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Υπάρχουν πολλές παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για το σχηματισμό πετρών στα νεφρά όπως οι παρακάτω:

  • Προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό: Αν κάποιος στην οικογένεια έπασχε από νεφρολιθίαση, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσεις κ εσύ. Αν έχεις ιστορικό από νεφρολιθίαση, η πιθανότητα να ξαναεμφανίσεις είναι μεγάλη.
  • Μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού.
  • Διατροφή: Διατροφή πλούσια σε ουσίες που σχηματίζουν πέτρες όπως διατροφή πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και πρωτεΐνη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονίσουμε την διατροφή πλούσια σε αλάτι.
  • Παχυσαρκία.
  • Παθήσεις όπως:

-Υπερασβεστιουρία (υψηλά επίπεδα ασβεστίου στα ούρα σας).

-Υψηλή πίεση του αίματος.

-Διαβήτης.

-Οστεοπόρωση.

-Η ουρική αρθρίτιδα και η κυστική ίνωση.

-Κύστεις νεφρών.

-Νόσος παραθυρεοειδούς.

-Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και χρόνια διάρροια.

-Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στομάχου ή εντέρου.

Λήψη φαρμάκων όπως:

-Διουρητικά.

-Αντιόξινα με βάση το ασβέστιο που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

ΕΙΔΗ ΠΕΤΡΩΝ:

Τα  είδη πετρών είναι τα ακόλουθα:

-Πέτρες ασβεστίου: Οι περισσότερες πέτρες είναι πέτρες ασβεστίου με τη μορφή του οξαλικού ασβεστίου ή φωσφορικού ασβεστίου.

Το οξαλικό παράγεται καθημερινά από το συκώτι και προσλαμβάνεται από τροφές όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτες λαχανικά και φρούτα.  Παράγοντες όπως διατροφή υψηλές δόσεις βιταμίνης D, χειρουργική επέμβαση εντερικής παρέμβασης καθώς κάποιες μεταβολικές διαταραχές μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση ασβεστίου και οξαλικού.

Πέτρες φωσφορικού ασβεστίου εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα όπως η οξέωση των νεφρικών σωληνάριων ή σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για θεραπεία ημικρανιών ή επιληψίας.

-Πέτρες στρουβίτη: Συνήθως σχηματίζονται μετά από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες με λίγα συμπτώματα.

-Πέτρες ουρικού οξέος: Συνήθως είναι σε ανθρώπους που χάνουν πολλά υγρά  λόγω χρόνιας διάρροιας ή δυσαπορρόφησης, σε αυτούς που τρώνε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, σε διαβητικούς ή ασθενείς με άλλα μεταβολικά νοσήματα ή κάποιοι με κάποια γενετική προδιάθεση.

-Πέτρες κυστίνης: εμφανίζονται σε ασθενείς που πάσχουν από κυστινουρία – μία γενετική διαταραχή.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι:

  • Αιματολογικές: οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν τη λειτουργία των νεφρών, αν υπάρχει κάποια λοίμωξη, αν είναι αυξημένα τα επίπεδα ασβεστίου και ουρικού οξέος στο αίμα.
  • Ουρολογικές εξετάσεις: για έλεγχο για πιθανή λοίμωξη καθώς και για επίπεδα ουσιών που σχηματίζουν πέτρες.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις: Ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα θα βοηθήσουν το γιατρό στην αξιολόγηση των πετρών, μέγεθος, σχήμα, αριθμό και τοποθεσία.
  • Ανάλυση της πέτρας που βγήκε: ο εργαστηριακός έλεγχος της πέτρας, μπορεί να βοηθήσει στην αιτιολογία του σχηματισμού της πέτρας καθώς και στην πρόληψη.
 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Η Θεραπεία των πετρών εξαρτάται από το μέγεθος των πετρών και την αιτία.

Θεραπεία μικρών πετρών με λίγα συμπτώματα: Περιλαμβάνει τη λήψη νερού 1.8 – 3.6 λίτρων την ημέρα ώστε να είναι αραιά τα ούρα και να αποτραπεί ο σχηματισμός πετρών. Η λήψη παυσίπονων θα μειώσει τον πόνο και την ενόχληση. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή που να περιλαμβάνει φάρμακα που χαλαρώνουν τους μυς του ουρητήρα βοηθώντας την πέτρα να περάσει πιο γρήγορα και μειώνοντας τον πόνο.

Θεραπεία μεγαλύτερων πετρών που παρουσιάζουν προβλήματα: Κάποιες φορές αν οι πέτρες προκαλέσουν αιμορραγία, βλάβη στους νεφρούς ή λοίμωξη μπορεί να προταθούν οι ακόλουθες θεραπείες:

  • Χρήση ηχητικών κυμάτων για τη διάσπαση πετρών – Λιθοτριψία: Κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργούνται ισχυροί κραδασμοί που σπάνε τις πέτρες σε μικροσκοπικά κομματάκια. Τα μικρότερα αυτά κομματάκια φεύγουν με την ούρηση.
  • Χειρουργική επέμβαση: Η επέμβαση ονομάζεται νεφρολιθοτομή και γίνεται χειρουργική αφαίρεση των πετρών.
  • Χρήση  ενδοσκοπίου  για αφαίρεση πετρών: Για να αφαιρεθεί μια μικρότερη πέτρα στον ουρητήρα ή στο νεφρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να περάσει έναν λεπτό φωτιζόμενο σωλήνα (ουρητηροσκόπιο) εξοπλισμένο με κάμερα μέσω της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης στον ουρητήρα σας.
 

ΠΡΟΛΗΨΗ:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσει κάποιους τους κινδύνους σχηματισμού πετρών.

-Να πίνεις αρκετό νερό: Συνίσταται η λήψη 2 λίτρων νερού την ημέρα σε ανθρώπους με ιστορικό νεφρολιθίασης. Αν τα ούρα είναι διαυγή και καθαρά , μάλλον είναι επαρκής η ποσότητα νερού.

-Μείωση τροφίμων που είναι πλούσια σε οξαλικά: τροφές όπως παντζάρια, μπάμιες, σπανάκι, σέσκουλο, γλυκοπατάτες, ξηρούς καρπούς, τσάι, σοκολάτα, μαύρο πιπέρι, προϊόντα σόγιας βοηθούν το σχηματισμό πετρών ασβεστίου.

-Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και ζωική πρωτεΐνη.

-Συνεχίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα ασβεστίου.

-Λήψη φαρμάκων: Τα φάρμακα μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα μετάλλων και αλάτων στα ούρα και μπορεί να είναι χρήσιμα σε άτομα που σχηματίζουν ορισμένα είδη λίθων. Ο τύπος του φαρμάκου που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από το είδος των λίθων στα νεφρά που έχετε.

Ραντεβου στο ιατρειο

Παρακαλώ συμπληρώστε στη φόρμα παρακάτω την επιθυμητή ημέρα και ώρα για το ραντεβού σας στο ιατρείο.
Θα επικοινωνήσω για επιβεβαίωση.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Προτιμώμενη ημέρα και ώρα ραντεβού