Θερμοπυλων 4-6 | Μαρουσι 151 24 | Τηλ: 210 6143443

 md@kompotiatis.gr

Xρόνια Nεφρική νόσος – Μία “σιωπηλή” Nόσος

Πώς την αναγνωρίζουμε;

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Στα αρχικά της στάδια η χρόνια νεφρική νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής:

  • 1 στους 7 ενήλικες έχει χρόνια νεφρική νόσο.
  • 9 στους 10 ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο δεν γνωρίζουν πως έχουν χρόνια νεφρική νόσο.
  • 2 στους 5 ενήλικες δεν γνωρίζουν πως έχουν σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο.

Παρόμοια είναι τα δεδομένα που έχουμε και στην Ελλάδα.

Ασθενείς που έχουν ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν χρόνια νεφρική νόσο.

Οι νεφροί είναι όργανα ζωτικής σημασίας καθώς καθαρίζουν το αίμα από τοξικές ουσίες.

Όταν η νεφρική λειτουργία επιδεινωθεί σημαντικά τότε η αποβολή των τοξικών ουσιών δεν μπορεί να γίνει μέσω των νεφρών και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας είτε με μεταμόσχευση νεφρού είτε με έναρξη θεραπείας που απομακρύνει τις τοξικές ουσίες από το σώμα η οποία ονομάζεται αιμοκάθαρση.

Η αναγνώριση της χρόνιας νεφρικής νόσου στα αρχικά στάδια της είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούμε να επιβραδύνουμε και σε κάποιες περιπτώσεις να αναστείλουμε την επιδείνωση της νόσου. Για να διαγνώσουμε τη χρόνια νεφρική νόσο κάνουμε συνήθως εξετάσεις αίματος οι οποίες περιλαμβάνουν και την μέτρηση κρεατινίνης  (μία από τις ουσίες που παράγει το σώμα μας και αυξάνεται στην χρόνια νεφρική νόσο) ενώ στις πιο πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ο υπέρηχος νεφρών.

Η επιβράδυνση της χρόνιας νεφρικής νόσου μπορεί να γίνει με αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, μείωση του αλατιού στη δίαιτα και τη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης, υπάρχουν φαρμακευτικές ουσίες όπως κάποια παυσίπονα που εάν χορηγηθούν σε αυξημένη ποσότητα σε κάποιους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας και η έγκαιρη διακοπή τους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, μεγάλες, έγκυρες ιατρικές μελέτες έχουν αναδείξει νέες φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να αναστείλουν την επιδείνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Οι ουσίες αυτές μπορούν να συνταγογραφηθούν στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια από τους γιατρούς που τους παρακολουθούν και στη χώρα μας.

 

Παναγιώτης Κομποτιάτης, MD
Επίκουρος καθηγητής Nεφρολογίας, Mayo Clinic

 

Ραντεβου στο ιατρειο

Παρακαλώ συμπληρώστε στη φόρμα παρακάτω την επιθυμητή ημέρα και ώρα για το ραντεβού σας στο ιατρείο.
Θα επικοινωνήσω για επιβεβαίωση.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Προτιμώμενη ημέρα και ώρα ραντεβού