Νεφρολογία και Νεφρολόγος
H Νεφρολογία είναι κλάδος της εσωτερικής παθολογίας που ασχολείται με την υγεία των νεφρών. Ο νεφρολόγος είναι ειδικός γιατρός για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία νόσων των νεφρών, ρύθμισης της πίεσης και ρύθμιση των ηλεκτρολυτών.
Παραδείγματα καταστάσεων που φροντίζουν οι νεφρολόγοι είναι τόσο η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πρώιμης νεφρικής νόσου όσο και η διαχείριση πολύπλοκων νεφρικών νόσων όπως οι σπειραματονεφρίτιδες, το νεφρωσικό σύνδρομο και οι διαταραχές της νεφρικής αγγείωσης.
Επίσης ο νεφρολόγος συμμετέχει στην θεραπεία λοιμώξεων και νεοπλασμάτων του νεφρού, νεφρολιθίαση καθώς και διαταραχή υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με προχωρημένη νεφρική νόσο. Οι νεφρολόγοι είναι ειδικοί γιατροί στη ρύθμιση της πίεσης λόγω του καθοριστικού ρόλου του νεφρού στην αρτηριακή πίεση. Επίσης οι νεφρολόγοι συμμετέχουν στην επίβλεψη ασθενών που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση και στη συμμετοχή ασθενών στη μεταμόσχευση νεφρού.
Πως λειτουργούν οι νεφροί;
Οι νεφροί είναι δύο βασικά όργανα στη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης στο χαμηλότερο επίπεδο του θώρακα. Ρόλος τους είναι να φιλτράρουν το αίμα. Καθώς το αίμα κινείται μέσα στο σώμα, μαζεύει επιπλέον υγρά, χημικές ουσίες και απόβλητα. Ο ρόλος των νεφρών είναι να διαχωρίζει τις περιττές ουσίες, περιττά υγρά και απόβλητα από το αίμα και να τα αποβάλλει με τη μορφή ούρων. Οι νεφροί φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα υγρού κάθε μέρα. Αποβάλλονται με τη μορφή ούρων περίπου 2 λίτρα καθημερινά και τα υπόλοιπα 198 λίτρα υγρών επαναχρησιμοποιούνται. Οι νεφροί εμπλέκονται στην ισορροπία των υγρών του σώματός σας (κυρίως του νερού) και των ηλεκτρολυτών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα που περιλαμβάνουν νάτριο και κάλιο.
Συνοψίζοντας οι λειτουργίες των νεφρών περιλαμβάνουν την απομάκρυνση αποβλήτων και φαρμάκων από τον οργανισμό, την εξισορρόπηση των υγρών του σώματος, την απελευθέρωση ουσιών για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την παραγωγή μορφής βιταμίνης D και τον έλεγχο παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επικοινωνήστε με το γιατρό